Celebrada la segona edició del Premi Gaudí de treballs de recerca de batxillerat i projectes de CFGS sobre el fet religiós
12 de juny de 2023 - General
S’ha celebrat el lliurament de la segona edició del Premi Gaudí a treballs de recerca de batxillerat i projectes de cicles formatius de grau superior, que tenen per finalitat reconèixer l’esforç de l’alumnat en l’aprenentatge i en la recerca del fet religiós.
L’acte, convocat pels organitzadors, l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, amb el suport d’Edicions Castellnou i la Basílica de la Sagrada Família, s’ha celebrat aquest dilluns 12 de juny de 2023 al Claustre de la Mercè de la Basílica de la Sagrada Família i ha estat presidit per Mns. David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona i antic degà de la Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), la Sra. Meritxell Ruiz, Secretària General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), i la Sra. Núria Vendrell, patrona de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, qui ha donat la benvinguda als assistents a la Basílica.
El Sr. Eloi Aran, Cap d'Àrea d’Identitat i Missió de la FECC i membre del jurat, ha conduit l’acte i ha estat l’encarregat de llegir l’acta de resolució dels premis; i la Dra. Rosa Ribas, secretària acadèmica de la Facultat Antoni Gaudí, n’ha fet el lliurament.
Els altres membres del jurat, els degans de l’AUSP, Dr. Joan Torra (Facultat de Teologia), Dr. Ignasi Fuster (Facultat de Filosofia) i Dr. Albert Viciano (Facultat Antoni Gaudí), també presents en l’acte, s’han sumat a l’enhorabona als premiats, que han assistit a l’acte acompanyats dels seus familiars i tutors del treball.
També han assistit a l'entrega de premis, en representació de Castellnou Edicions, col·laboradors del Premi Gaudí: el fundador Jordi Grifoll i la directora Dolors Rius; així com Mn. Josep M. Turull, rector de la Basílica de la Sagrada Família.
Havent-ne valorat de tots els treballs presentats l’enfocament del tema i la seva correspondència entre plantejament inicial, els objectius i les conclusions, la idoneïtat de les fonts d’informació i la seva correcta citació, la capacitat d’extreure’n dades, la capacitat de síntesi i la seva valoració crítica, la creativitat i l’originalitat del treball, l’estructura i la presentació del treball i l’ús adequat de la lengua, el jurat va acordar unànimement concedir tres premis als següents treballs de recerca:
El primer premi ha estat concedit al treball de recerca “L’ermita dels sants metges de Sarral. Simbologia i abast social”, presentat dins de l’àmbit d’Història, Art, Cultura i Patrimoni, per Gemma Magre Ramírez, alumna de l’Institut Jaume Huguet, de Valls, sent tutor del treball el Sr. Antoni M. Marsal Bonet.
Sant Cosme i Sant Damià, juntament amb l’Ermita dels Sants Metges, han estat sempre uns grans símbols per al poble de Sarral, a la Conca de Barberà; sobretot durant les diverses epidèmies i pandèmies que s’han viscut al llarg dels segles. Des d’un punt de vista teòric i pràctic, aquest Treball de Recerca pretén donar resposta al simbolisme que trobem tant a l’arquitectura de l’ermita com als seus voltants. Es parteix d’un marc històric i es complementa amb el punt de vista dels habitants de Sarral, que han respost una enquesta.
Les bases teòriques del treball es basen en l’origen de l’ermita i les devocions, l’ermita vella, l’ermita nova; i a més a més, petits detalls d’aquesta última. La part pràctica està composta per l’anàlisi del simbolisme religiós de cada element que compon l’ermita i de diferents entrevistes a alguns dels protagonistes de la història recent de l’ermita sarralenca; com a Elisa Puig, filla de l’arquitecte Josep Puig i a Esther i Jordi Grau, fills de l’artista Grau-Garriga. El marc teòric i la investigació pràctica permeten concloure la riquesa simbòlica del santuari dels Sants Metges.
El segon premi ha estat concedit al treball de recerca “Els rastres de la comunitat jueva a Mallorca i a Tarragona”, presentat dins de l’àmbit d’Història, Art, Cultura i Patrimoni, per Anna Pallejà Franquet, alumna del Col·legi Lestonnac-Tarragona, sent tutor del treball el Sr. Jordi Queralt.
Els temes d’aquest treball tenen com a punt d’unió la comunitat jueva, encara que mai es parla d’aquesta directament, perquè el que es pretén és explicar quina petjada va deixar a diferents llocs de Catalunya. És per això que es descriu qui van ser els xuetes, quina va ser la seva situació al llarg del temps i perquè són un grup tan únic. Com no es poden entendre els xuetes sense parlar de la Inquisició i dels seus predecessors, els conversos de Mallorca, també es tracten aquests temes al llarg del treball. D’altra banda, soc Tarragonina i no podia visitar Mallorca, així que una altra part d’aquest treball tracta sobre les restes que van deixar els jueus a Tarragona. Aquesta última part va acompanyada d’un recorregut turístic que serveix per comprendre millor els jueus i la ciutat.
Per tant, tot i que no es parla mai dels jueus al llarg del treball, tots els altres temes tractats permeten fer-se una idea molt clara de les circumstàncies d’aquesta comunitat, de la discriminació que van patir i de la seva importància a la península.
El tercer premi ha estat concedit al treball de recerca “Diversitat de creences i religions. El diàleg interreligiós, el camí a la convivència”, presentat dins de l’àmbit de la Teología i les Ciències Religioses, per Marc Tarrida Boliart, alumne del Col·legi Sant Ignasi, Jesuïtes -Sarrià, de Barcelona, sent tutor del treball el Sr. Antoni Montilla.
El diàleg interreligiós és una realitat que es dóna des que la diversitat religiosa es fa present en el nostre món. La globalització que vivim ha fet més present la diversitat de confessions religioses i el fet de conviure plegades en una mateixa ciutat fa més necessari aquest diàleg interreligiós. El diàleg interreligiós no pretén en cap cas crear o inventar una nova religió que sigui resultat de la suma o de la barreja de les antigues ni afavorir la pèrdua d’identitats, tampoc vol prejutjar res sobre la qualitat d’unes creences sobre les altres. Aquest moviment busca viure la diversitat religiosa com una possibilitat d’enriquiment mutu i de convivència renovada.
L’objectiu principal d’aquest treball ha sigut aprofundir en aquesta realitat sobretot a la ciutat de Barcelona, veure el coneixement i la consciència que hi ha entre la població i conèixer l’opinió de persones destacades de cada una de les principals confessions. El treball no pretén demostrar res, busca aproximar-nos i conèixer una mica més aquesta realitat.
Novetats per a la tercera edició dels Premis Gaudí 2024
Com a novetat per a la tercera edició dels Premis Gaudí, la Basílica de la Sagrada Família passarà a ser entitat convocant juntament amb l’Ateneu Universitari Sant Pacià i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, fet que farà possible la incorporació de tres àmbits nous de convocatòria: “Científic”, “Tecnològic” i “Literari”, que s’afegiran a les categories existents de “Teologia i Ciències Religioses”, “Filosofia” i “Història, Art, Cultura i Patrimoni”. Així doncs, la tercera edició es dirigirà a “treballs de recerca de batxillerat i a projectes de de cicles formatius de grau superior, amb la finalitat de reconèixer l’esforç de l’alumnat en l’aprenentatge i en la recerca en relació al fet religiós i a aquells aspectes vinculats a la innovació científica, tecnològica i literària que aportin coneixement relacionat amb la figura d’Antoni Gaudí i el Temple de la Sagrada Família”.