Notícies

Exposició de gran abast sobre els orígens arqueològics del cristianisme a la Mediterrània a Córdoba

23 de desembre de 2022 - General

Inaugurada l’exposició Cambio de Era. Córdoba y el Mediterráneo Cristiano que té lloc a la capital de la Bètica del 16 de desembre al 15 de març. La mostra, comissariada per la professora de la Università degli Studi di Padova, Alexandra Chavarría Arnau, reuneix més de dues-centes peces icòniques del primer cristianisme a la Mediterrània, des del segle IV al VII. 

Enllaç web oficial

 

L’exposició compta amb la participació d’un Comitè Científic internacional, entre els que hi ha diversos professors de la FHEAG, Cristina Godoy Fernández, Julio Román Punzón, Vincenzo Fiocchi Nicolai, i d’altres que han col·laborat en la confecció del magnífic catàleg: Mateu Riera Rullan i José Ildefonso Ruíz Cecilia. Tots van ser presents en la inauguració el dia 16 de desembre de 2022. 

La mostra s’articula en tres seus a la ciutat de Córdoba: el Centro de Creación Contemporánea de Andalucía (C3A), la Sala Vimcorsa i la Mezquita-Catedral. Al C3A s’apleguen des de les peces més antigues de la iconografia cristiana, passant per joies de l’època constantiniana i fins a l’arribada dels pobles germànics i la presència dels bizantins, amb l’esplèndida inscripció de Comentiolus de Cartagena. En aquesta seu s’exposen peces emblemàtiques, com el Crist docent del Museo Nazionale Romano de Roma, datat entre els anys 350-375. 

 

 La Sala Vimcorsa presenta obres relatives a la vida quotidiana i a la litúrgia, amb magnífiques laudes funeràries de mosaic , i la recreació museogràfica d’una basílica i d’un baptisteri amb peces extraordinàries, algunes d’inèdites, procedents d’Hispània, de Córdoba en particular, i moltes del Museu del Bardo, originàries del nord d’Àfrica. A la tercera seu, a la Mezquita-Catedral, s’exposen les principals novetats que les actuacions arqueològiques actuals estan aportant sobre l’existència del conjunt episcopal de Sant Vicenç, que es troba a sota de la primitiva mesquita d’Abderrahman I: https://mezquita-catedraldecordoba.es/organiza-la-visita/exposicion-cambio-de-era/informacion-general/ .Algunes de les peces d’spolia de l’antiga església visigòtica es van reutilitzar en la construcció dels edificis musulmans, i fins i tot en la construcció de la Catedral del segle XVI. Algunes d’aquestes peces, entre les quals cal destacar nombrosos capitells i cimacis visigòtics, s’il·luminen expressament per destacar-les en el discurs museogràfic específic per a la mostra.

 

L’exposició utilitza mitjans museogràfics moderns d’un disseny molt elegant, amb codis QR que es poden sentir mitjançant una audioguia, recreacions gràfiques molt pedagògiques, vídeos explicatius i projeccions immersives que porten el visitant a una experiència única. La mostra es pot visitar fins el 15 de març.