Notícies

La Basílica de Sant Just i Pastor podria haver allotjat les relíquies de Sant Pacià, un dels primers bisbes de Barcelona

11 de novembre de 2019 - General

La V Jornada de Basíliques Històriques de Barcelona s’ha dedicat novament a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. En aquesta ocasió, s’ha titulat "Bisbes, màrtirs, menestrals i comerciants a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor" i ha fet incidència ho farà a través en dos eixos, la tardoantiguitat i el gòtic.

Per una banda, algunes comunicacions s’han remuntat a les etapes més antigues de la Basílica, centrant la mirada en alguns elements descoberts durant les excavacions en el subsòl, així com en el context històric. En primer lloc, s’ha posat l’accent en la tomba anomenada “privilegiada”, una tomba de la qual no se sap del cert qui l’hauria ocupat però que clarament era privilegiada pel lloc on estava situada. En segon lloc, també s’ha parlat de la confessio, un espai destinat a acollir relíquies. La Dra. Beltrán de Heredia, responsable de les excavacions d’aquests elements, proposa que les relíquies podrien ser de Sant Pacià, un dels primers bisbes de Barcelona: a tradició parla que aquesta basílica havia estat la catedral i estava vinculada als sants bisbes. A més, l’església conserva les seves relíquies. L’arqueologia ens parla de la troballa d’una tomba singular, i sobretot, d’una confessio, un espai de caire cristià per guardar relíquies venerades o un personatge important enterrat allà.” En tercer lloc, s’ha explicat el context dels sants màrtirs i el bisbe Pacià, amb els investigadors Sebastián Rascón, Ana Lucía Sánchez, Joan Torra, Daniel Duran i Julia Beltrán de Heredia. 

 

Diàleg de la construcció de l'edifici gòtic

Per l’altra banda, també s’ha parlat en extensió de l’edifici gòtic, el que queda dempeus encara avui en dia, posant en relleu els elements posats en valor durant la rehabilitació de l’edifici i investigant sobre qui va promoure les capelles i com es va fer aquest patrocini. Els investigadors Daniel Duran, Cristina Sanjust, Jacobo Vidal, Miquel Àngel Fumanal i Silvia Marimon n’han parlat.

 

L'arxiu, una peça clau

Per últim, també s’ha destacat el paper de l’Arxiu de la Basílica de Sant Just i Pastor amb Josep Capdevila i Josep Torné, una peça clau en qualsevol investigació sobre la Basílica i sobre la història de la ciutat de Barcelona.

Es poden recuperar les comunicacions dels dos dies en els enllaços següents:

 

Dia 7 al matí:

 

Dia 7 a la tarda:  

 

Dia 8 al matí: