La Facultat Antoni Gaudí participa en les excavacions del claustre de la Catedral de Barcelona
Un equip d'arqueòlegs està duent a terme una intervenció al jardí claustre de la Catedral de Barcelona per tal d'esbrinar com era en època medieval. L'equip investigador té com a objectiu entendre la composició i el funcionament d'aquest espai a l'edat mitjana, és a dir, com era el sistema de rec, quina vegetació hi havia i quin aspecte tenia.
Per fer-ho, compten amb un equip de luxe que format per Julia Beltrán de Heredia, professora de la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes i especialista en arqueologia cristiana, Josep M. Vila, arqueòleg professional i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Helena Kirchner, catedràtica d'història medieval de la UAB i especialista en arqueologia hidràulica, Victòria Bassa, arquitecta, Roser Vives, enginyera agrònoma, i Robert Baró, responsable de patrimoni de la Catedral i professor de la Facultat Antoni Gaudí.
Treballs arqueològics en un edifici patrimonial en funcionament
Els estudis documentals que s'han dut a terme prèviament a la intervenció arqueològica apunten a un interior del claustre plantat amb tarongers, una hipòtesi que l'arqueologia podria ajudar a concretar. D'altra banda, amb la intervenció arqueològica es podria entendre com estava irrigat el claustre gòtic, un sistema de rec fins ara desconegut.
La intervenció té una fase inicial de tres setmanes de durada, que es podria allargar o escurçar segons com vagin els treballs i les investigacions. El claustre segueix obert al públic en una ocasió única per veure de primera mà com treballen els arqueòlegs en un edifici patrimonial que no atura la seva activitat.