Notícies

La Facultat assisteix al XVII Congrés Internacional d’Arqueologia Cristiana (Utrecht-Nimega 2018)

18 de juliol de 2018 - General

La Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes (FHEAG-AUSP) ha estat representada en aquest prestigiós congrés que aplega els especialistes d’arreu del món amb la participació de la Dra. Cristina Godoy Fernández. Aquests congressos, promoguts pel Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana (PIAC) i el Comitato Promotore dei Congressi di Archeologia Cristiana, se celebren cada cinc anys. El primer que es va dur a terme va ser a Sapalato (Salona, Croàcia) l’any 1894.

Enguany el congrés s’ha titulat “Fronteres. La transformació i cristianització de l’imperi romà entre el centre i la perifèria”, en sintonia amb l’atenció que el papa Francesc dedica a “les perifèries”. La reunió ha tingut lloc en dues ciutats holandeses, a la recerca de les terres del limes nord de l’imperi romà: a la localitat d’Utrecht (la Ultra Trajectum romana), situada a la riba del Rin, i a la de Nimega (Ulpia Noviomagus Batavorum) banyada del riu Waal, afluent del Rin, i a la rereguarda de la frontera nord. L’organització ha anat a càrrec dels professors Leonard Rutgers de la Universitat d’Utrecht i de Sible de Blaauw i Stephan Mols de la Universitat Radboud de Nimega.

Les excavacions al monestir de Cabrera del Dr. Mateu Riera, presents

Del 2 al 4 de juliol les sessions van tenir lloc a Utrecht, i el 5 i 6 a Nimega. La conferència inaugural va ser duta a terme pels professors Neil Christie (Universitat de Leicester) i David Petts (Durham), els quals per enfocar el tema van fer un estat de la qüestió sobre l’arqueologia del primer cristianisme, vista des del centre o des de les perifèries. Van mostrar especial interès per una banda en l’existència de les fronteres internes dins l’imperi, i per l’altra en la  frontera líquida que constitueix el mar. En referència a això, el professor Christie va esmentar la novetat de les excavacions del monestir de Cabrera (Mallorca) dirigides pel professor de la FHEAG Mateu Riera i la publicació del seu llibre a l’AUSP.

Sessions organitzades geogràficament

Les sessions es van classificar per regions geogràfiques, sense distinció entre ponències i comunicacions. A Utrech es va parlar d’Egipte, Síria i Mesopotàmia, Palestina, Pèrsia, Armènia i Geòrgia i el nord d’Àfrica; i a Nimega de les Illes Britàniques, Germania, Gallia, Iberia i els Balcans. No podien faltar les sessions dedicades a les novetats —qüestió ineludible dels congressos d’arqueologia cristiana, perquè forma part del seu ADN—, una a cada una de les seus de la reunió. Un altre bloc temàtic del Congrés, “Centre i perifèries”, recull el punt de vista des del centre de l’imperi envers la perifèria, unes sessions on es van agrupar la majoria d’investigadors italians i l’anàlisi d’influències mútues, com per exemple la de la ceràmica copte en les produccions mediterrànies.

La sessió oberta al públic del dimarts 3 de juliol a la tarda va despertar especial interès perquè estava dedicada a la destrucció del patrimoni cristià en el Pròxim Orient. El tema, ja de per si esfereïdor, de la demolició sistemàtica de tot el patrimoni per l’ISIS, es va centrar en les propostes i fulls de ruta per recuperar allò que es pugui salvar de les riques restes arqueològiques de les esglésies de Síria del nord (Massís calcari), Irak i Egipte, des del punt de vista jurídic patrimonial a nivell mundial.

Van participar també al Congrés un total de vint-i-vuit pòsters dels temes més diversos que van estar exposats en tot moment perquè els participants poguessin veure’ls i preguntar als seus autors. Es va fer un concurs entre els pòsters que van guanyar els búlgars Stanisla Stanev i Jeni Tankova amb el títol La basílica episcopal de Philippopolis de Tràcia (Plovdiv, Bulgària), amb un premi de 1.500€.

El Congrés del 2023 serà a Belgrad (Sèrbia)

La propera seu del XVIII Congrés Internacional d’Arqueologia Cristiana serà a Belgrad l’any 2023, segons les votacions unànimes a la candidatura sèrbia del Comitato Promotore dei Congressi di Archeologia Cristiana.

Per més informació, es pot consultar el web oficial del congrés, en què hi ha tant el programa com els resums de totes les contribucions.