Notícies

“La Rothko Chapel és l'exemple més ambiciós d'unir art i religió al segle XX"

18 d'abril de 2018 - General

La Dra. Helena Cañadas (UPF-FHEAG), una de les màximes expertes en aquesta capella, n’ha parlat durant la Quarta Hora de dimecres

La capella Rothko està situada a Houston (EUA) i s’emmarca dins el moviment de l’expressionisme abstracte. L’obra és un espai ecumènic, fundat per Dominique i Jean de Menil, de planta ortogonal de costats irregulars. Dins aquesta capella hi ha vuit grans pintures de Rothko pensades expressament per aquest espai, i alhora, aquest espai, ha estat pensat per aquestes obres.

La Dra. Cañadas, que ha dedicat la seva tesi doctoral a aquesta obra, ha explicat com és aquesta capella i amb quines intencions ha estat construïda. Si bé en un inici la Rothko Chapel havia de ser de confessió catòlica, l’artista va convèncer als seus mecenes perquè fos una capella ecumènica sense simbologia de cap religió al seu interior. A més, l’espai no hi ha narració ni ordre, sinó que l’obra està concebuda perquè l’espectador emprengui un viatge de meditació, contemplació i introspecció. Per tot això, Cañadas creu que la capella “és l'exemple més ambiciós d'unir art i religió al segle XX".

 

L’art com a forma de lluita

La Rothko Chapel és un dels grans projectes de la vida artística de l’autor. Actualment la seva importància augmenta perquè és l’única obra de Rothko que s’exposa a l’espai per on va estar concebuda.

Per Rothko, l’art era una forma de lluita.  L’autor volia transmetre a través de la seva obra, per l’artista, l’art no era un gaudi estètic, sinó que hi havia una lluita al darrere: l’art havia de servir per canviar el món. Mark Rothko, emigrat jueu de l’Imperi Rus als Estats Units d’Amèrica, va ser una de les figures més importants de l’expressionisme abstracte.

 

Recupera tota la comunicació de la Dra. Cañadas durant la Quarta hora del dimecres 18 d’abril: